Achtertuin in Gouda

Gegevens van achtertuin in Gouda:

  • Tuin achter een prachtige oude woning in hartje Gouda.
  • Achtertuin met een hoogteverschil en gelegen aan een sloot.
  • De oppervlakte van de tuin is ca. 160 m².
  • Tuin ligt op het westen.

Wensenlijst van de tuineigenaar:

  • Plaatsen van een overkapping met berging: rechts achterin de tuin.
  • Meerdere terrassen in de tuin.
  • De tuin moet qua sfeer passen bij de woning.
  • Een onderheide vlonder bij de openslaande deuren.
  • Vochtprobleem in midden van de tuin verhelpen.
  • Vlonderterras bij het water.
  • Opbergplek voor openhaardhout en een tuinkast.
  • Doorkijk naar het achtergelegen park.
  • Geen hoge erfafscheiding aan de linkerzijde van de tuin.
  • Kleuren van de beplanting: pasteltinten, geen felle kleuren.
  • Hergebruik van bestratingsmaterialen.

Beschrijving en materiaalgebruik:

Uitgangspunt van deze achtertuin in Gouda is het ontwerpen van een
gebruiksvriendelijke familietuin voor alle gezinsleden, inclusief de hond.
De tuin moet aansluiten op de architectuur van het oude huis en de gezellige sfeer in de
woonkamer. Bij mooi  weer gaan de openslaande deuren open en wordt de grote
onderheide vlonder een verlengstuk van de woonkamer. Hier wordt gegeten aan de grote tafel en gerelaxt in de rotanstoelen.
De palenwand van zwart geverfde ruwe palen geeft een intiem sfeertje aan de vlonder, evenals de dakboom, de zwart geverfde ruwe houten wanden aan weerszijden van het houten terras en de zwartgeverfde tuinkast. De tuinbank van cortenstaal (met daaronder
openhaardhout) maakt het gezellige sfeertje compleet.
Het gazon is omringd door een pad van oude gebakken klinkers. Een staptegel van
Schellevis (hergebruik) in het gazon is het begin van een lange lijn naar de achtergelegen sloot.
De achtertuin is ‘maar’ 7 meter breed, maar lijkt in werkelijkheid veel breder. Dit komt doordat er geen dichte schuttingen geplaatst zijn in het midden van de tuin.
Zodoende zijn de naastgelegen tuinen nog zichtbaar. Echter de zwarte houten wand bij het vlonderterras en een klimopwand bij het water zorgen voor privacy bij de
naastgelegen terrassen.
De twee langwerpige plantenbakken van cortenstaal zijn opvallende elementen, geven kleur aan de tuin en benadrukken de diepte van het perceel.
Het vochtprobleem in het midden van de tuin is opgelost door de tuin flink op te
hogen.

Vlonderterras

Plantensoorten:

De grote Buxusvakken geven een passend jaren’30 sfeer aan de achtertuin in Gouda. De leibomen op de rechtererfgrens verminderen het zicht op het achtergelegen
appartementencomplex. De wintergroene klimopwand, de Buxusvakken en de lage
Laurierhaag geven de tuin in de winter structuur.
In de borders groeien veel vaste planten, die in het groeiseizoen pastelkleurige bloemen laten zien. Siergrassen geven een modern tintje aan de tuin.

Klantreactie:

Wij zijn blij met onze beslissing om voor de totale renovatie van onze achtertuin in Gouda een tuinontwerpbureau in te schakelen. Een tuinrenovatie kost immers geld en is toch
bedoeld om langere tijd plezier van te hebben.
Al onze wensen zijn in het ontwerp verwerkt met het inzicht van iemand, die goed kan
inschatten hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.
Ook de tekeningen met bijlagen en onderhoudsinstructies per plantensoort vonden wij een plus…..

 

De tuin is in 2014 aangelegd door hoveniersbedrijf Mflora.